Σήμερα θα μιλήσουμε για..

 


τον Άγιο Μαρκιανό και την Αγία Πουλχερία, τους βασιλείς, που γιορτάζουν!

Η Αγία Πουλχερία γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου το 399 μ. Χ. και ήταν κόρη των βασιλέων Αρκαδίου και Ευδοκίας. Ήταν ακόμη αδελφή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Β' του Μικρού. Το έτος 414 μ. Χ. αναγορεύτηκε Αυγούστα και ανέλαβε την εξουσία του κράτους. Ήταν ευσεβέστατη, πλήρης σωφροσύνης, χρηστότητος και σοφίας. 

Όταν κατά το έτος 429 μ. Χ. ο Πατριάρχης Νεστόριος παρουσίασε τη γνωστή αίρεσή του, επικεφαλής των αντιπάλων του τάχθηκε ο Άγιος Κύριλλος, Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας. Από τη μία ο Θεοδόσιος, έχοντας αναλλάβει τη βασιλική αρχή, υποστήριζε τον αιρεσιάρχη Νεστόριο, από την άλλη η Πουλχερία, ήταν με το μέρος του Αγίου Κυρίλλου. Η Αγία κατόρθωσε να πείσει, εν τέλει, τον αδελφό της να συγκαλέσει την Γ' Οικουμενική Σύνοδο στη Χαλκηδόνα το 431 μ. Χ. , η οποία και καταδίκασε τους αιρετικούς.

Η Πουλχερία παντρεύτηκε τον Μαρκιανό, ο οποίος καταγόταν από τη Θράκη. Στις 25 Αυγούστου του 450 μ. Χ. διαδέχθηκε στο θρόνο τον αδελφό της, ωστόσο η πολιτική κατάσταση ήταν ταραγμένη. Είχε ήδη γίνει το προηγούμενο έτος η ληστρική Σύνοδος της Εφέσου, που εξόρισε τον Πατριάρχη Άγιο Φλαβιανό και η Ορθόδοξη Εκκλησία μαστιζόταν από την αίρεση του Ευτυχούς. Οι δύο ευσεβείς βασιλείς συγκάλεσαν, τότε, την Δ' Οικουμενική Σύνοδο στη Χαλκηδόνα το έτος 451 μ. Χ. η οποία καταδίκασε τις αιρετικές δοξασίες του Ευτυχούς και του Διόσκουρου.

Η Αγία Πουλχερία κοιμήθηκε εν ειρήνη στις 10 Σεπτεμβρίου 453 μ. Χ. και ο Άγιος Μαρκιανός το έτος 457 μ. Χ. 




Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.          

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γ' Κυριακή των νηστειών - Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Δ' Χαιρετισμοί και η Οσία Μαρία η Αιγυπτία

Υπαπαντή